Kvitkako

Kvitkako, kvikako, kvitkaku eller kvikaku. Kjært barn har mange navn. Uansett, dette er tradisjonell stølsmat fra gammelt av, både i Valdres og i Hemsedal og kanskje i enda flere dalfører. Kvitkako er små lapper laget av byggmel, som tradisjonelt ble stekt på takke rundt om på stølene. De minner litt om pannekaker, men lages uten egg.

IMG_6732

Vi holder til i stølslandskapet i Tisleidalen i Valdres, og da hører fersk kvitkako med på sommeren. Dessverre er det blitt færre aktive støler som slipper dyr på beite ettersom landbruket stadig moderniseres, men vi kan fremdeles treffe på både kyr, sau og til og med gris her i fjellheimen.

Ingredienser:
5 dl melk (jeg brukte havremelk)
4 dl byggmel
1 ts salt
1 ts natron
1 ts hornsalt

Denne røren gir omtrent 12-14 stykk kvitkako, litt avhengig av størrelse.

IMG_6731

Visp sammen alle ingrediensene. Røren skal være nokså tynn, omtrent som pannekakerøre. Siden jeg ikke har takke, tar jeg til takke med stekepanne. Jeg lager tre kvitkaker på 8-10 cm i pannen om gangen, og steker på middels varme til de er akkurat gjennomstekt og bittelitt gyldne. De kan eventuelt lages store og tynne som lomper.

Kvitkako serveres gjerne som noe godt til kaffen. Vanlig tilbehør er syltetøy og rømme, eller smør og brunost. Det går også fint å veganisere de, som her med havremelk og bringebærsyltetøy. Mer enn det trengs ikke. Bortsett fra kaffe da, gjerne masse god kaffe.

IMG_6735

IMG_6738

IMG_6730

Fløtentraver’n og revefôret sjekker om det er duft av nystekte kvitkako i luften …

amsogted

…og hviler ut etter lang tur og et deilig måltid (som vel ikke bestod av kvitkako).

amsogtedhviler

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s